livets vatten whisky

Whisky – Livets vatten

Livets vatten - Uisge Beatha. När du tänker på Skottland, så tänker du nog på whisky och tvärtom. Skottland är verkligen världens ledande whisky-nation och många är de whiskyfantaster som vallfärdar till den lilla delen av Storbritannien för att besöka olika destillerier och gå på whisky-provsmakningar.

För att få kalla sig skotsk whisky måste den nå upp till en rad krav, som exempelvis vart den tillverkats, hur stora ekfaten är som den lagrats i, vilka tillsatser man använt och hur hög alkoholhalten är.

De skotska whiskyregionerna

Whisky är starkt förknippat med den skotska kulturen, och bär på en rad traditioner. Precis som vindistrikt i Frankrike finns i Skottland flera olika regioner, med olika typer av whisky med olika kännetecken.

I de norra högländerna ligger Speyside, ett område där de flesta maltwhisky-destillerier ligger. Här tillverkas ungefär 70 % av världens maltwhisky, mycket beroende på den rika tillgång till vatten som både ingrediens och transportled som floderna i området bidrar med. I området Cambeltown låg för länge sedan många destillerier. Idag har området mist sin ställning som en av whiskyns huvudstäder, men fortfarande finns en handfull destillerier kvar.

I Highlands finns en mängd destillerier, och här skiftar karaktären på whisky mycket, beroende på distriktets geografiska yta. I Lowlands finns inte heller längre så många destillerier kvar, men här är whiskyn typisk med sin milda karaktär.

På ön Islay tillverkas ofta riktigt rökig maltwhisky, som får sin smak av torven man använder. På ön, som är ett populärt resmål för de som älskar livets vatten, hittar du märken som bl.a. Ardbeg, Lagavulin och Laphraig.

Laphroaig Islay

Grainwhisky, maltwhisky eller blended?

I huvudsak kan man säga att skotsk whisky kan delas in i grainwhisky, maltwhisky och blended whisky. Grainwhiskyn tillverkas av spannmål som till exempel vete, medan maltwhiskyn görs av malt som kommer från korn.

Blended whisky är helt enkelt en blandning av dessa. Livets vatten är också en uppskattad ingrediens i många drinkar och cocktails, exempelvis whisky sour med whisky, limejuice och sockerlag eller den klassiska cocktailen Old fashioned med smak av Angostura och apelsin.

Hur dricker man whisky?

Hur man dricker sin whisky är mycket beroende på vilken typ av whisky man gillar, men vanligen dricks den som den är eller spädd med bara en gnutta vatten. Att dricka whisky med is är kanske inte det vanligaste hos de riktiga konnässörerna.

Om du spär ut whiskyn med några droppar vatten kommer du att upptäcka att du känner helt andra smaker i whiskyn, och kan vara ett sätt för dig som vill lära dig mer om whisky att lära dig att urskilja de olika smakerna.

För att whisky riktigt ska komma till sin rätt, bör den serveras rumstempererad. Det betyder att den går alldeles utmärkt att ha framme, och då gärna i en dekorativ whiskykaraff.

Jura Elements Fire Whisky

Det finns många snygga karaffer på marknaden, som verkligen låter whiskyns vackra bärnstensfärg komma till sin rätt. Vi har många snygga modeller av whiskykaraffer som kommer med eller utan glas som kommer värma gott i höstmörkret. Välj att gravera mottagarens namn på stoppern och på glasen, för en verkligt personlig och uppskattad present.

En annan uppskattad present är whiskyglas som även de kan prydas med en personlig gravyr. Vill du skämma bort en riktig whiskykonnässör, väljer du det officiella whiskyglaset från Glencairn. Utformat för att riktigt kunna uppfatta och uppskatta doft och smak på whiskyn, ett perfekt whiskyglas med gravyr.

Gravera dessa med en personlig hälsning, och du har en present som är både personlig och uppskattad. En graverad karaff eller graverade glas är den perfekta presenten till whiskyälskaren, och är både vacker, unik, användbar och personlig.

Våra favorit-tillbehör till livets vatten:

Whiskyglas Glencairn 2-pack

Förmodligen världens mest sålda whiskyglas. Ett måste för entusiasten!

Whiskyglas LSA Islay 2-pack

Handgjorda glas för rökiga whiskys. Väger hela 0,58 kg per glas!

Whiskykaraff LSA Boris

Tung och stilren handgjord karaff från LSA. Matchande glas finns.

Whiskyset Nachtmann Sculpture

Mycket populärt set med snygg karaff och glas i matchande design.

Whiskystenar Stål Vacuvin

Istället för isbitar som blandar sig med whiskyn och påverkar smaken.

Alla dessa whiskytillbehör kan graveras med din egen gravyrtext, du väljer själv typsnitt och textstorlek. En perfekt present till en whiskyentusiast!