Whisky är starkt förknippat med den skotska kulturen, och bär på en rad traditioner. Precis som vindistrikt i Frankrike finns i Skottland flera olika regioner, med olika typer av whisky med olika kännetecken.
I de norra högländerna ligger Speyside, ett område där de flesta maltwhisky-destillerier ligger. Här tillverkas ungefär 70 % av världens maltwhisky, mycket beroende på den rika tillgång till vatten som både ingrediens och transportled som floderna i området bidrar med. I området Cambeltown låg för länge sedan många destillerier. Idag har området mist sin ställning som en av whiskyns huvudstäder, men fortfarande finns en handfull destillerier kvar.
I Highlands finns en mängd destillerier, och här skiftar karaktären på whisky mycket, beroende på distriktets geografiska yta. I Lowlands finns inte heller längre så många destillerier kvar, men här är whiskyn typisk med sin milda karaktär.
På ön Islay tillverkas ofta riktigt rökig maltwhisky, som får sin smak av torven man använder. På ön, som är ett populärt resmål för de som älskar livets vatten, hittar du märken som bl.a. Ardbeg, Lagavulin och Laphraig.